И двете формации обявиха, че няма да разговарят с контактната група Плевнелиев

...
И двете формации обявиха, че няма да разговарят с контактната група Плевнелиев
Коментари Харесай

ПП и ДБ попариха надеждите на ГЕРБ за преговори

И двете формации обявиха, че няма да беседват с контактната група " Плевнелиев - Паси "

Политическа партия и Демократична България занапред попариха очакванията на ГЕРБ-СДС, че ще поддържат държавно управление с мандат на групировката на Бойко Борисов.

Тази вечер представители на двете политически сили оповестиха, че те няма да беседват с контактната група на експрезидента Росен Плевнелиев и някогашния външен министър Соломон Паси, на която ГЕРБ-СДС се уповава за намирането на съдружни сътрудници.

Първо коментар в този смисъл направи депутатът от Политическа партия Иван Христанов по. Той даде да се разбере, че групировката му държи на позицията си, че няма да утвърди кабинет на ГЕРБ-СДС. След него същото сподели и Божидар Божанов от Демократична България. " Ние и предизборно, и в този момент сме заявили, че с Политическа партия имаме добър разговор и бихме ги подкрепили за втория мандат ", добави десният народен представител

БЕЗ ВАРИАНТИ

В същото време, разновидността за коалиция с Политическа партия и Демократична България, или най-малко парламентарна поддръжка от двете обединения, наподобява се счита за единственият вероятен от ГЕРБ-СДС. Така най-малко излиза от новината по-рано през днешния ден, че групировката на Борисов няма да води договаряния с " Възраждане ".

Днес Росен Плевнелиев показа в отворено писмо графика на контактната група. От него излиза наяве, че среща с националистите на Костадин Костадинов няма да има. В писмото се показва, че Плевнелиев и Паси ще спомагат на " шестте парламентарни групи, заявяващи, че поддържат европейското и демократично развиване на България за възобновяване на изострения или изцяло изчезнал политически разговор ". Сред изредените парламентарни групи отсъства тази на " Възраждане ".

Така на процедура ГЕРБ-СДС авансово се отхвърля от поддръжката на 27-те депутати на " Възраждане ". Ако си обезпечат помощта на Движение за права и свободи, герберите ще съберат 103 гласа, дружно със своите. Това значи, че са им нужни най-малко още 18 депутата, с цел да разполагат с минимално парламентарно болшинство от 121 души. " Български напредък " може да обезпечи 12 индивида. При всички случаи, някакви гласове би трябвало да дойдат от Политическа партия или Демократична България, или Българска социалистическа партия.

От социалистите ГЕРБ-СДС не чака помощ. Остават Политическа партия и Демократична България, които обаче незабавно след изборите обявиха и след това неведнъж потвърдиха, че държавно управление с герберски мандат няма да поддържат. Остава да се търсят отцепници – от " Възраждане " да вземем за пример, само че Борисов беше загатнал, че няма желание да разчита на такива.

Самите договаряния стартират на 20 октомври – ден след първото съвещание на новия парламент. Странното е, че на първо време контактьорите, водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще се срещнат с представители на ГЕРБ-СДС, т.е., на групировката, която излъчи контактната група. За петък сутринта беше планувана срещата с Политическа партия, на която хората на Кирил Петков няма да отидат. В събота са планувани диалозите с Движение за права и свободи и с Българска социалистическа партия. Най-вероятно социалистите също ще откажат. В неделя заран беше планувана срещата с Демократична България, а следобяд – с " Български напредък ".

На 24 октомври Плевнелиев и Паси ще разгласят резултатите от своята " безкористна задача ", както я дефинират. В откритото писмо двамата категорично акцентират, че " от ничие име (нито свое, нито на трето лице) и по никакъв начин не предлагаме разговори за сформиране на държавно управление ", а само търсят " допирни точки " сред политиците.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР